Cube at Lichtbaden

Cube, shown during Lichtbaden, exhibition at CBK, Amsterdam, from November 7th 2015 to January 9th 2016. Organized by Polderlicht.

Gedurende twee maanden wordt de enorme, grotendeels witte ruimte van CBK Amsterdam aan de Oranje-Vrijstaatkade in een ander licht gezet door zeven monumentale lichtkunstwerken van evenzovele Nederlandse kunstenaars(-duo’s). Deze lichtinstallaties en sculpturen zijn gemaakt in de meest uiteenlopende stijlen en technieken maar ze hebben één ding gemeen: ze nodigen elk op hun eigen manier uit tot contemplatie.

We gaan zeven monumentale lichtkunstinstallaties dusdanig laten opstellen dat de ruimte van het CBK één groot bewegend lichtspel wordt. Maar dat wil niet zeggen dat het werk gaat knallen of flitsen. Integendeel, we kiezen juist voor werken die weliswaar dynamisch zijn, kleurrijk soms, maar die tegelijkertijd een bepaalde rust ademen. Kunstwerken die worden gekenmerkt door een trage ritmiek, minimale verschuivingen en/of een hypnotiserende herhaling. Die het CBK tot een plek maken van meditatie, mijmering… van een intense en relaxende licht- (en ruimte-)beleving. Om de bezoeker in de gewenste contemplatieve staat te brengen en een tijdje te houden plaatsen we strandstoelen. Honderd stuks om precies te zien, en ze staan alle kanten op gericht – er is dan ook aan alle kanten wat te zien. De bezoeker kan zich laven aan het licht, ligt lekker languit te ‘lichtbaden’. Met de kunstwerken willen we de bezoeker in een bepaalde staat van zijn brengen, ergens tussen zinnenprikkelend en Zen. Een moment van rust in een almaar hectischer wordende wereld. Je zou kunnen zeggen dat LICHTBADEN geen interactieve maar interpassieve kunst laat zien.

We hebben zeven kunstwerken uitgekozen, allen daterend van de laatste paar jaar. Ze zijn heel verschillend: van ouderwetse overhead-projecties tot state-of-the-art LED-kunst; van minimal tot uitbundig. Lichtkunstwerken komen nu eenmaal het meest tot hun recht in het donker. Het is niet mogelijk om dat enorme CBK te verduisteren, dus worden speciaal voor LICHTBADEN de openingstijden aangepast. De lichtkunstwerken kunnen daardoor tijdens de schemering en gedurende de avonduren worden bekeken.

Met werk van:
Nicky Assman & Joris Strijbos | Lola Bezemer & Juri Suzuki | Leslie Nagel | Mike Rijnierse & Rob Bothof | Dorette Sturm | Gabey Tjon A Tham | Jonas Vorwerk

Screen Shot 2015-04-22 at 19.34.45
Cube
lichtbaden%20voorkant[11]

Beelden Magazine:

lichtbaden-in-beelden

Met dank aan:
Amsterdams Fonds voor de Kunst | Gemeente Amsterdam stadsdeel Oost | Stichting West’ival