THX: INT’L (landing strip) TodaysArt 2007

Turning the city center of The Hague into an international airport.

The Grote Markstraat – 600 meters long street in the core of The Hague city was transformed into a landing strip, using 36×6 individual controllable lights and 48x 2000-Watt speakers, creating the experience of airplanes landing in the middle of the city. The landing strip connected the two main areas of the festival, with a total of 25 stages throughout the city. The Volharding building functioned as an arrivals & departures sign, all tied together by audio-announcements of ‘incoming’ artists in eight different languages.

THX/TODAYSART 2007

Related interviews:

Interview with Régine Debatty, we-make-money-not-art

Interview with Lucia Udvardyova, SHAPE

 

01000001

 

Maar liefst 150 mensen klagen op de eerste avond over geluidsoverlast. Ze krijgen allemaal een vrijkaartje. Maar de politie vindt de virtuele luchthaven (THX) naar verluidt schitterend. Nog nooit hadden ze zo’n goed zicht op hun bewakingscamera’s.
De landingsbaan is een geniale vondst, die het festival luidruchtig en nadrukkelijk onder de aandacht brengt bij de inwoners van de stad ‘waar nooit iets te doen is.’Maar het is ook een mooie metafoor voor alle internationale artiesten die worden ingevlogen. Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, de VS. Ze komen uit alle uithoeken.

Met bulderend lawaai worden wandelaars en fietsers in de belangrijkste winkelstraat van de stad omver geblazen. Oorverdovende vliegtuiggeluiden en felle landingslichten in een stad zonder luchthaven? Dat moet wel bijna kunst zijn.

Screen Shot 2016-08-27 at 11.36.23

 

De duisternis valt in. Den Haag maakt zich op voor een van de meest wonderbaarlijke festivals van het festivalseizoen. Op de Grote Marktstraat richting de bibliotheek bewandelen verbaasde bezoekers en toevallige voorbijgangers de 400 meter lange start en landingsbaan van TodaysArt. Felle lampen wenken en uit de boxen daveren de motoren van het naderende vliegtuig. Een groteske, abstracte installatie van licht en geluid in het thema THX, een zogenaamde vliegveldcode voor de stad.

THX/TODAYSART 2007